Цьогорічна осінь балує українців гарним врожаєм плодових дерев. Яблука чи груші? Що корисніше? Що смачніше? Спробуємо розібратися.
Яблука
Вони здавна вважались скарбницею потрібних для організму вітамінів і мікроелементів. Напевно, нашим далеким пращурам вже тоді була відома цілюща дія цих фруктів, інакше б вони не стали називати їх молодильними. Дослідження ж сучасних учених підтвердили мудрість наших предків: у яблуках було виявлено величезну кількість антиоксидантів і вітамінів, зокрема А та Е, які прийнято вважати вітамінами краси та молодості. Яблука містять денну норму флавоноїдів, які відіграють значну роль у метаболізмі і потрапляють в наш організм тільки з рослинною їжею. Вони змінюють активність деяких ферментів, що сповільнюють синтез сечової і прискорюють катаболізм мурашиної кислоти. Це покращує стан пацієнтів з подагрою, ревматизмом, екземою й хворобами.
Яблуками приємно вгамовувати спрагу, так як в середньому ці плоди містять 87% чистої води. Найважливіші для життєдіяльності речовини – жири, білки та вуглеводи – складають 0,4, 0,4, і 11% яблука відповідно. Яблука належать до низькокалорійної їжі, оскільки в середньому 100 г яблука містить лише 47 ккал.
Лікарі встановили, що в разі вживання щодня 2 яблук − можна вберегтися від більш як 100 хвороб. Навіть ризик виникнення хвороби Альцгеймера знижується в десятки разів, якщо з’їдати по 1 яблуку на день. До того ж ці диво-фрукти просто незамінні в раціоні ослаблених і хворих людей: вони ефективно очищають організм від шлаків і токсинів та згубно впливають на більшість збудників захворювань. Для профілактики застуди досить уживати по 2-3 яблук на день.
Також помічено, що яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, запобігає розвитку діабету, очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо.
Найкорисніші свіжі яблука, проте й за термічної обробки ці фрукти здатні зберігати свою цінність. Зокрема, печені яблука хоча й втрачають деяку частину вітамінів, однак набагато ліпше засвоюються організмом, що сприяє більш ефективному відновленню складу крові й лімфи. Загалом запечені яблука рекомендуються людям, які страждають від закрепів, дисбактеріозу та проблем травлення. А в осінньо-зимовий період − час численних ГРЗ, ангін, ларингітів та інших захворювань горла й дихальної системи, ці ласощі полегшують кашель і біль у горлі.
І нарешті, запечені яблука – це десерт для справжніх красунь, які піклуються про ідеальні параметри своєї фігури: смачні й корисні, вони містять мінімум калорій і при цьому сприяють виведенню з організму холестерину та зниженню зайвої маси тіла. До того ж пектин, який міститься в них, допомагає поліпшити колір обличчя та повернути шкірі молодість. Недарма здоровий рум’янець здавна порівнюють саме з наливним яблучком.
Протипоказання для вживання яблук
Увага! Яблука не можна вживати у разі загострень гастриту, виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки та ентериту. Крім того, за наявності таких захворювань, як сечокам’яна хвороба та коліт, перед вживанням яблука потрібно подрібнити до пюре.
Груші
Фахівці- дієтологи стверджують, що плоди грушевого дерева є одним із найкорисніших ласощів, які мають низьку енергетичну цінність і становлять всього 42 ккал на 100 грам продукту та рекомендуються в різних дієтах.
Груша багата на цукор, органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні і пектинові речовини, вітаміни С, В1, Р, РР, каротин (провітамін А), а також флавоноїди і фітонциди (калоризатор). Груші зазвичай здаються солодшими за яблука, хоча цукру в них менше. Значна частина сортів груші багата на мікроелементи, у тому числі йод. Основна цінність груші – у вмісті поживних волокон (2.3 гр/100 гр). Вміст вітаміну С в ній невисокий, а от за вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть чорну смородину.
Груша дуже корисна для серця взагалі і при порушеннях серцевого ритму зокрема. Це пов'язано з тим, що груша містить багато калію, а значить, в ній виражені лужні властивості, що позитивно впливають на роботу серця. До речі, чим кращий і сильніший запах груші, тим більша її користь, особливо для серця. На відміну від яблук, груша також корисна і для легенів.
Неоціненна користь цього плоду і для системи травлення. Стиглі соковиті й солодкі груші сприяють перетравленню їжі, мають закріплювальні властивості і тому корисні при розладах кишечника. М'якоть груші легше переноситься організмом, ніж м'якоть яблук.
При захворюваннях печінки, холециститі, гастриті дві з'їдені вранці груші позбавлять від болю і печії, ліквідують дискомфорт у кишечнику, кажуть дієтологи. Крім того, грушевий сік і відвари плодів володіють антибактеріальною активністю завдяки вмісту антибіотика арбутину. Їх також використовують як засіб для зміцнення стінок кровоносних судин.
А також грушевий сік – відмінний загальнозміцнюючий, тонізуючий і вітамінний засіб, надзвичайно корисний він і при лікуванні деяких шлункових захворювань.
Для косметичних цілей використовують зрілі плоди груші (кашку з них), краще дикі груші, що полежали – в них більше вітамінів, органічних і біологічно активних речовин. Груші здавна використовуються в народній медицині. Їм властива переважно закріплююча, сечогінна, дезінфікуюча, жарознижувальна та протикашльова дія.
Цією дією володіють не тільки свіжі, але й сушені плоди, а також сік, відвари (свіжих і сушених плодів), кисіль. Але лікувальними властивостями володіють тільки доспілі, ароматні, соковиті, ніжні по консистенції плоди.
Стародавні лікарі цінували плоди груші як засіб, що сприяє швидкому загоєнню ран, зниженню температури. У давньоарабських працях з медицини вказувалося, що груші допомагають лікувати хвороби легенів.
Протипоказання для вживання груш
Увага! Груші не можна їсти натщесерце (натуральні кислоти подразнюють стравохід і шлунок) і раніше, ніж через 30 хвилин після їди; не можна їх запивати водою (щоб не спровокувати печію) та заїдати м’ясом (з ним вони не сумісні).
Не рекомендується вживати свіжі груші хворим на шлунково-кишкові недуги. Їм ліпше з’їдати варені груші, від яких не буде тяжкості в шлунку і які свої цілющі властивості передадуть у належному обсязі.
Людям після 70 років, щоб уникнути проблем зі шлунком, ліпше вибирати соковиті м’які груші, тверді ж ― запікати в духовці, бо з’їдені свіжими, вони обтяжують шлунок, а зварені ― зцілюють його
Приємний хрускіт при розкушуванні груші пояснюється присутністю в м'якоті кам'янистих клітин, оболонки яких складаються із здерев’янілої клітковини. Ця сама клітковина дратує слизову оболонку тонкого кишечника, тому при загостреннях шлунково-кишкових хвороб від вживання груш краще утриматися.
І що вибрати? Насправді, немає остаточної універсальної відповіді, якому саме фрукту віддавати перевагу. Це вирішувати тільки вам.
Споживайте безпечно і лише з користю для здоров’я!