ГоловнаБІБЛІОТЕКАПАМ'ЯТКИСоковита осінь: найкорисніші дарунки
 Версія для друку

o1.jpgЗа вікном - щедра осінь з повними садами і грядками, а це значить,  що прийшов час запастися вітамінами перед довгою зимою. Зробити це можна не вдаючись до хитрощів - всього лише включивши в раціон сезонні фрукти і овочі.
В яких  же дарах осені містяться найнеобхідніші для кожного вітаміни і мікроелементи?

Яблуко - для нервової системи та гарного сну. Цей фрукт - цілий вітамінний набір для всіх домочадців! Вітамін С в його складі відповідає, як відомо, за імунітет - це особливо важливо в осінній період для дітей. Магній і кальцій у складі фрукта потрібні літнім людям - вони допомагають знизити ризик остеопорозу. А фосфор в яблуках стимулює мозкову діяльність і зміцнює нервову систему. Тому якщо хтось у вашій родині страждає безсонням, запропонуйте йому з'їсти яблуко або випити склянку яблучного соку.
Останні дослідження дієтологів показали, що яблуко засвоюється краще, ніж будь-який інший фрукт.

Виноград - для енергії і міцних кісток. У його солодких ягодах багато глюкози, яка особливо знадобиться дітям-непосидам. До того ж він дуже поживний - в 1 кг винограду близько 700-800 ккал, це приблизно 25-30% денної потреби людини в калоріях. А для дитини з поганим апетитом виноградний сік просто необхідний - один стакан містить приблизно 150 ккал.
Виноград важливий і для росту дитини. У ньому багато вітаміну С, В1, В2, калію, кальцію, міді, кремнію, цинку і органічних кислот. Така велика кількість мікроелементів покращує кровообіг у дорослих і допомагає формуванню кісток у дітей.
Слива - для стрункої фігури і сильних м'язів. Осінній фрукт з кислуватим присмаком - джерело вітамінів групи В. До того ж слива - класичний дієтпродукт, що подобається жінкам, які хочуть тримати себе у формі.

В 100 г продукту всього 30 ккал! А м'ясиста м'якоть і шкірка багаті пектинами і клітковиною - так сливи допомагають регулювати травлення.
Сливи багаті калієм - саме він допомагає виводити з організму зайву сіль і воду, підтримує серцеву діяльність, поліпшує постачання мозку киснем. До речі, вагітним калій потрібен в значно більшому обсязі - його добова норма зростає з 1,8 до 5 мг.

Багато хто також любить груші - і не дарма. Ці фрукти містять вітаміни А, С, Е, групи В, фолієву кислоту, калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, йод, цинк, фтор. Наявність цих речовин робить грушу незамінною при різних захворюваннях - гастритах, холециститах, простатиті, мігрені, хворобах печінки та сечостатевої системи; груша зміцнює стінки кровоносних судин і знижує рівень так званого поганого холестерину. Фруктоза, що входить до складу груш, не впливає на рівень цукру в крові, тому ці плоди доступні і для хворих на цукровий діабет і для тих, хто страждає зайвою вагою. Особливо корисна шкірка груш. Варто також враховувати, що груші небажано їсти на голодний шлунок або ж відразу після їжі ...
Помідор - для роботи серця. Ваші діти проводять багато часу за комп'ютером? Томати або сік з них допоможуть захистити серцево-судинну систему і зміцнити капіляри, на які йде навантаження під час довгого сидіння біля екрану.
У цьому овочі є бета-каротин, вітаміни А, С і К (відповідає за хорошу роботу нирок). Для дорослих, які страждають від стресу на роботі, помідори теж будуть корисні - вони сприяють виробленню ендорфіну, гормону щастя.
o2.jpgМорква - для гострого зору і сяючої шкіри. У цьому яскравому осінньому овочі маса бета-каротину - джерела жіночої краси і молодості. Такий вітамін покращує якість і колір шкіри, надає їй ніжний золотистий відтінок.
Для людей у віці морквяні вітаміни А, С, Е, В, РР і макроелементи (калій, фосфор, натрій, магній) теж важливі - вони допомагають поліпшити зір, зміцнити зуби і кістки, впливають на функції щитовидної залози, виводять з організму непотрібну жовч і холестерин.

Болгарський перець - для імунітету і чистки організму. Всі види перцю містять ефірні масла і велику кількість клітковини. Остання працює як "віник" і "губка", виконуючи роль абсорбенту - вона втягує в себе все, що потрібно вивести зайвого з організму. Мало хто знає, але зрілий червоний перець містить у шість разів більше вітаміну С, ніж лимон - щоб задовольнити добову потребу, досить одного невеликого плоду!

Буряк - джерело вітамінів групи В, С, каротину, калію, кальцію, магнію, марганцю, заліза, фосфору і кобальту, всіх тих елементів, які необхідні для підтримки серцево-судинної системи, а також кишкового тракту. Буряк - ідеальне доповнення для салатів, гарнірів і супів.
Всі осінні овочі корисні для організму, тому що зміцнюють здоров'я. Намагайтеся вживати їх якомога частіше!

    Твіт